maanantai 15. tammikuuta 2018

Suoraan! Jooel 2:4-9

Armeija, Ase, Maaliskuuta, Marssivat
Jooel oli kuvannut sitä tuhoa, mitä Herran johtama vihollisarmeija saa aikaan. Nyt hän siirtyy kuvaamaan sitä, miltä tämä armeija näyttää. Tässä kohden tutkijat jakautuvat siis kahteen eri ryhmään. Toisten mielestä kyseessä on heinäsirkat ja toisten mielestä sotajoukot. Mutta miltä tämä kaikki näyttäytyy Jooelille?

2:4. Hevosilta ne näyttävät, ne juoksevat kuin ratsut

Heinäsirkan pää muistuttaa hevosen päätä, joten ne tutkijat, jotka pitävät näitä tulijoita heinäsirkkoina, muistuttavat juuri tästä yhtäläisyydestä. Taasen ne tutkijat, jotka ovat sitä mieltä, että kyseessä on todellinen armeija, muistuttavat taasen siitä, että ei ole tärkeää, miltä armeija näyttää vaan se, mitä se saa aikaan.

Raamatussa muuallakin rinnastetaan heinäsirkat ja hevoset toisiinsa. Näin esim. Ilmestyskirjassa, jossa viidennen pasuunan soiton yhteydessä kerrotaan näin:
Ilm. 9:7. "Heinäsirkat näyttivät sotaan varustetuilta hevosilta. Niillä oli päässään kuin kultaiset seppeleet, ja niiden kasvot olivat kuin ihmiskasvot."
Ilmestyskirjassa nämä heinäsirkkoja muistuttavat tuhoojat tulivat syvyyden kaivon savusta ja niillä oli rajoitettu valta. Ne saivat vaivata niitä ihmisiä, joilla ei ollut Jumalan antamaa sinettiä. Heinäsirkat kuvaavat myös tässä tuhoa, vaikka Ilmestyskirjan heinäsirkat kuvataankin aivan erilaisiksi kuin maan päällä elävät heinäsirkat. Niiden symboliikka onkin niiden aiheuttama tuho ja siinä merkityksessä ne esiintyvät Raamatussa. Näin myös Jooelin kirjassa.

Jooelin aikaan, kuten koko Vanhan testamentin aikaan, hevosia käytettiin yksinomaan sodissa. Näin hyökkäykseen saatiin nopeutta ja jalan kulkevat sotilaat olivat lähes voimattomia näitä hevosilla ratsastavia sotilaita vastaan. Kun Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin, Hän tuli rauhan kuninkaana. Aasi kuvaa rauhaa ja hevonen sotaa. Jooel näkee hevosten aiheuttaman tuhon kuvaavan viimeisten päivien tapahtumia. Paavali kirjoittaa, että Jumala lähettää eksytyksen, jonka Saatana toteuttaa. Syy tähän kerrotaan seuraavasti: (2 Tess. 2:11-12)” Siksi Jumala lähettää heille voimakkaan eksytyksen, niin että he uskovat valheeseen, jotta kaikki ne tuomittaisiin, jotka eivät ole uskoneet totuuteen vaan ovat mieltyneet vääryyteen.” Jumala lähettää ja samalla määrittää mitä Saatana saa tehdä. Ja kaikki tämä tapahtuu tänä päivänä. Saatanalla on rajoitettu valta. Tämä kohta tuo myös esille sen, että meidän uskomme koetellaan. Rakastammeko totuutta vai valhetta?

Jooel on kuvannut meille sen, millaiselta hyökkääjät näyttivät. Nyt hän siirtyy kuvaamaan, miltä ne kuulostavat.

5. Rämisten kuin sotavaunut ne hyppivät vuorten huipuilla, rätisten kuin tulen liekki, joka kuluttaa oljet. Ne ovat kuin taisteluun järjestäytynyt väkevä kansa.

Jooelin kuvaus sopii niin heinäsirkkoihin kuin armeijaan. Se on pelottava näky, kuten Jooel toteaa seuraavaksi.

2:6. Niiden edessä kansat vapisevat, kaikkien kasvot kalpenevat.

Teksti kuvaa hirveää kauhua, jota niin israelilaiset kuin myös ympäröivät kansat tuntevat. Samalla se kuvaa niitä kauhunhetkiä, joita tullaan tuntemaan viimeisinä päivinä. Silloin ihmiset toivovat kuolevansa, mutta kuolema pakenee.

Heinäsirkka armeija hyökkäsi kaupunkiin. Sitä ei pidätellyt muurit, vaan suoraan se kulkee ja tuhoaa kaiken.

2:7. Ne ryntäävät kuin sankarit, soturien lailla ne nousevat muurille. Jokainen kulkee tietänsä suoraan, ei mutkittele polullaan.
8. Eivät ne sysi toinen toistaan, vaan jokainen kulkee omaa reittiään. Heittoaseitten välistä ne syöksyvät eivätkä pysähdy.
9. Ne ryntäävät kaupunkiin, juoksevat muurille, nousevat taloihin ikkunoiden kautta ja tulevat sisään kuin varkaat.

Kun Jerusalem tuhottiin, samalla tuhottiin sen muurit. Kansa joutui pakkosiirtolaisuuteen ja osa kansasta palasi takaisin Nehemian aikaan, jolloin muurit rakennettiin uudelleen. Tämän vuoksi monet ajoittavat Jooelin kirjan tämän ajanjakson jälkeen kirjoitetuksi.

Heinäsirkat, samoin kuin todellinen armeijakin, kulkevat järjestyksessä ja suoraan eteenpäin. Tässä kohti näyttäisi siltä kuin heinäsirkat ja armeija olisivat sisäkkäin ja limittäin Jooelin näkemässä näyssä. Voitaisiin sanoa, että se jyrää kaiken, mikä edessä sattuu olemaan. Kymmenessä vitsauksessa on myös heinäsirkkavitsaus, jolloin heinäsirkat tunkeutuivat niin asuntoihin kuin myös palatseihin.

2 Moos. 10:6. Heinäsirkat täyttävät talosi, kaikkien palvelijoittesi talot ja kaikki talot Egyptissä, niin etteivät isäsi eivätkä esi-isäsi ole sellaista nähneet siitä päivästä lähtien, jona heitä on ollut maan päällä, aina tähän päivään asti.'" Sitten Mooses kääntyi ja lähti faraon luota.

Mikä tässä on kaikkein tärkeintä? Kuvaukset tulevista armeijoista, jotka joskus tulevat hyökkäämään? Näitä kuvauksia on tehty paljon ja löydetty kuvauksesta milloin minkäkinlaista sota-asetta. Toki, on mielenkiintoista miettiä millaisilla aseilla hyökätään ja mistä maasta hyökkäys tulee, mutta se on sittenkin toissijainen asia. Kaikkein tärkeintä on miettiä sitä, mitä Jumala haluaa tällä näyllä meille viestittää. Mitä Hän halusi kansansa tekevän, kun heinäsirkat hyökkäsivät kaupunkiin? Jumala halusi, että kansa kääntyy Jumalan puoleen. Ihan samaa Jumala haluaa myös meille viestittää. Herran päivä on lähempänä meitä kuin Jooelin aikana. Meillä on suurempi syy tarkistaa oma vaelluksemme päämäärä. Varmistaa, että meidän otsassa on Jumalan antama sinetti eli meillä on Pyhä Henki, jonka Jeesus lupasi omilleen lähettää!

Tunnisteet: , , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu