torstai 8. kesäkuuta 2017

Käytätkö sinulle annettua valtaa?

Aarrearkku, Hiekka, Taskukellon, KalmariOlen usein miettinyt, kuinka ihminen tulee uskoon? Mieleeni on painunut yksi lause Raamatusta tai otan koko jakeen: Joh. 6:29. Jeesus vastasi heille: "Jumalan teko on se, että te uskotte häneen, jonka Jumala on lähettänyt." Me tiedämme, että Jumala vaikuttaa meissä tekemistä ja tahtomista, silloin Hän myös vaikuttaa sen, että ihminen voi tulla uskoon. Mihin uskoon? Uskomaan Jeesukseen Kristukseen, joka on tie iankaikkiseen elämään! Uskomaan Jeesukseen Kristukseen, jossa on meidän syntien anteeksiantamus! Uskomaan Jeesukseen Kristukseen, joka vie meidät perille asti, eikä hylkää meitä kaikkien ahdistusten ja ongelmien keskellä, vaan kulkee ne yhdessä meidän kanssamme.

Johanneksen evankeliumissa sanotaan suoraan, että kaikki eivät ottaneet Jeesusta vastaan. Juutalaiset kunnostautuivat tässä asiassa erittäin hyvin. Kuitenkaan eivät kaikki, sillä osa heistä uskoi Jeesukseen. Jeesus tuli omiensa luo, mutta Hänen omansa eivät tunteneet Häntä! Eivät tunteneet, vaikka juuri juutalaisilla oli käytössään kaikki ennustukset kirjoitetussa ja suullisessa muodossa. Miksi he eivät tunteneet Jeesusta? Siihen löytyy yksi selitys: he odottivat maallista kuningasta, joka vapauttaisi heidät roomalaisten vallan alta! He halusivat Jeesuksen täyttämään heidän maalliset tarpeensa. Tämä asenne käy hyvin esille siinä keskustelussa, joka tapahtui ruokkimisihmeen jälkeen, kun ihmiset olivat etsineet Jeesusta ja löytäneet Hänet järven toiselta puolen, he ihmettelivät, kuinka Jeesus oli tullut sinne? He olivat nähneet, että opetuslapset olivat lähteneet ilman Jeesusta ja nyt he näkivät, että rannassa oli vain yksi vene. He tajusivat, että oli tapahtunut ihme, koska myös Jeesus oli opetuslasten kanssa rannalla ja se vahvisti heidän haluaan tehdä Jeesuksesta maallinen kuningas. Jeesus tyrmää tämän ajatuksen, samoin kuin Hän tyrmäsi Saatanan ehdotuksen siitä, että Jeesus voisi saada valtaansa kaikki maailman kaupungit. Jeesus tiesi tehtävänsä, joka oli paljon suurempi kuin maallinen valta. Voi meitä maailmaan rajoittuneita ihmisiä! Me luulemme, että tämä maallinen elämä on jotain suurta ja että me tarvitsemme Jeesusta yksinomaan juuri tämän elämän tarpeita tyydyttämään! Kun seuraan nykypäivän julistusta, se on juuri samaa kuin mitä juutalaiset halusivat! Maallisen elämän tarpeiden tyydyttämistä, ongelmatonta elämää ja suuria kokemuksia, joilla luullaan palvelevan Jumalaa.

Jeesus siis tyrmää kovin sanoin juutalaisten toiveet. Juutalaiset siis kysyvät: "Rabbi, milloin sinä tulit tänne?" Jeesus vastaa tähän kysymykseen paljastaen heidän motiivinsa Joh. 6:26-27 seuraavasti

Jeesus vastasi heille: "Totisesti, totisesti minä sanon teille: ette te minua sen tähden etsi, että olette nähneet tunnustekoja, vaan siksi, että saitte syödä leipää ja tulitte ravituiksi. Älkää tavoitelko katoavaa ruokaa vaan sitä ruokaa, joka säilyy iankaikkiseen elämään ja jota Ihmisen Poika teille antaa. Häneen Isä, Jumala itse, on painanut sinettinsä."

Totisesti, totisesti-lausahdus tarkoittaa sitä, että Jeesus tulee sanomaan jotain todella tärkeää. Hän paljastaa, että ihmiset halusivat helpompaa maallista elämää, jossa heidän tarpeensa tulisivat tyydytetyiksi. Tätähän monet nykyiset julistajat julistavat! “Kun tulet uskoon, kaikki sinun ongelmasi ratkeavat!” on aika tyypillinen uskoontulo kutsu. Onko se totta? Osittain kyllä, mutta antaa monelle sen käsityksen, että elämä muuttuu täysin ongelmattomaksi. Me voimme kysyä tätä asiaa niiltä ihmisiltä, joita vainotaan uskonsa tähden. Heiltä, jotka ovat uskossa henkensä uhalla. Ja heiltä, jotka ovat menettäneet omaisiaan kidutettuina ja teloitettuina uskonsa tähden. Luulen, että vastaus ei ole myönteinen siinä mielessä, että elämässä ei olisi ongelmia! On totta, että yksi meidän ongelmamme on ratkaistu, mutta se ei koske maallista elämää, vaan iankaikkista elämää. Meidät siirretään Saatanan valtakunnasta Taivaan valtakuntaan. Se on ongelma, jonka Jeesus ratkaisi ja johon saamme ratkaisun.

Ihmisen Poika-käsite tuottaa joskus joillekin ongelmia. Kyse ei ole pojasta, joka on ihmisen synnyttämä. Ihmisen Poika esiintyy Danielin näyssä, joka on luvussa 7 jakeissa 13-14.

Minä näin yöllisessä näyssä kuinka taivaan pilvissä tuli Ihmisen Pojan kaltainen. Hän saapui Ikiaikaisen luo, ja hänet saatettiin Ikiaikaisen eteen. Hänelle annettiin valta, kunnia ja kuninkuus, ja kaikki kansat, kansakunnat ja kielet palvelivat häntä. Hänen valtansa on iankaikkinen valta, jolla ei ole loppua, eikä hänen valtakuntansa häviä."

Jeesus käytti itsestään juuri tätä nimitystä Ihmisen Poika ja Hän käytti sitä aina kolmannessa persoonassa. Jo silloin se kummastutti ihmisiä ja he joutuvat kysymään, että kuka hän on? Nykyäänkin kysytään samaa, mutta myös vedotaan siihen, että Jeesus itse sanoi itseään Ihmisen Pojaksi, joten Hän ei voi olla Jumala. Mutta juuri kuvaus Ihmisen Pojasta Danielin kirjassa kertoo meille, että Ihmisen Poika kuvaa juuri Messiasta eli Jeesusta joka on Jumala. En tiedä, olenko oikeassa, mutta minulle tulee mieleen, että Daniel näkee sen hetken, kun Jeesus tulee Jumalan luo ja ottaa takaisin ne vallan merkit, jotka Hänellä oli ennen kuin Hän laskeutui maan päälle.

Palataan vielä kohtaan Joh. 6.27, jossa sanotaan näin:Älkää tavoitelko katoavaa ruokaa vaan sitä ruokaa, joka säilyy iankaikkiseen elämään ja jota Ihmisen Poika teille antaa. Häneen Isä, Jumala itse, on painanut sinettinsä." ja tässä sanaan, joka on käännetty “taivoitelkaa”. Kyseessä on kuitenkin “tehdä työtä”. Me teemme työtä saadaksemme elannon tässä maallisessa elämässä ja se on hyvä asia. Kukin tekee sitä omien mahdollisuuksien mukaan. Ihan alussa, kun Jumala loi ihmisen, Hän loi ihmisen tekemään myös työtä paratiisissa. Mutta siihen työhön ei kuulunut vastuksia, vaan se sujui kuin “tanssi”! Syntiinlankeemuksen jälkeen kuvioihin tulivat kaikenlaiset vastukset, joita mekin koemme omassa työssämme tai vapaa-ajallamme. Jeesus sanoo meillekin, että meidän tulee tehdä samalla tavalla työtä uskonelämässä kuin teemme maallisessa elämässä, jotta me pysyisimme kiinni Hänessä ja saisimme kaikki ne siunaukset, jotka ovat Hänessä. Haluan korostaa, että tekemällä tekoja, me emme pelastu, mutta uskossa pysyminen ja kasvaminen tarvitsee tekoja. Nämä teot ovat meille ilonaiheita ja -lähteitä. Tutkimalla Raamattua, me tutustumme Jeesukseen paremmin ja miksi emme tutkisi sitä, jos saamme siten olla lähellä Jeesusta, jota me rakastamme? Näin mekin keräämme aarteita, joita ei koi ja ruoste tuhoa!

Myös juutalaiset luulivat, että heidän tulisi tehdä erilaisia tekoja pelastuakseen. Tämä oli tyypillistä fariseusten opetusta. Fariseukset halusivat elää mahdollisimman hyvin eli siten kuin laki määräsi. He tekivät määrättyjä asioita, jotka ilmaisivat heidän olevan uskossa. En voi olla vetämättä yhtäläisyysmerkkiä nykyisen äärikarismaattisen liikkeen toimintaan. Jos tilaisuuksissa nousee tunnelma kattoon, Pyhä Henki on paikalla, mutta jos ei nouse, Pyhä Henki ei ole paikalla. Jos ei ole kokemuksia, tilaisuus on tylsä ja jos ei tapahdu erilaisia manifestaatioita, on kyseessä kuiva kokous. Vain tapahtuvat merkit ja ihmeet sekä valtava tunnelma osoittaa, että julistaja on uskossa ja kuulijat ovat uskossa. Kuitenkaan nämä eivät anna oikeaa tietoa meidän uskostamme eikä uskoon tulostamme. Me emme tule uskoon nostamalla kättä ja menemällä jonkun käsien alle parantumaan omista sairauksista tai saamaan jotain manifestaatiota tärinöineen ja kaatumisineen. Siten emme tule uskoon.

Juutalaiset olivat siis oppineet, että tekojen kautta saadaan usko tai että Jumala mielistyy ihmiseen. Niin kuin mekin nykyihmiset myös uskomme tai luulemme. Mutta se ei tapahdu niin. Juutalaiset kysyvät, että mitä meidän tulee tehdä, jotta me tekisimme Jumalan tekoja?  Jeesus vastasi heille jakeessa 29 seuraavasti: "Jumalan teko on se, että te uskotte häneen, jonka Jumala on lähettänyt."  On Jumalan teko, että ihminen tulee uskoon. Se ei koskaan voi olla ihmisen itsensä teko. Se on meille annettu oikeus, jonka me voimme myös hylätä. On Jumalan teko, että ihminen tulee uskoon, mutta ihmisen oma teko, jos hän menee kadotukseen. Sinulle on annettu tämä oikeus, mutta haluatko käyttää sitä? Sen päätät itse. Aina voi kieltäytyä ja monet kieltäytyvät. Niin kävi myös nyt. Voit lukea kokonaisuudessaan Raamatusta, miten Jeesus selitti olevansa Elämän Leipä. Se on kovaa tekstiä, kuten juutalaiset totesivat ja nurisivat. Siinä vaiheessa osa heistä jätti Jeesuksen.

Jeesus kysyikin lähimmiltä opetuslapsiltaan, haluavatko hekin mennä pois? Tähän Pietari vastasi jakeissa 68-69 seuraavasti: "Herra, kenen luo me menisimme? Sinulla on iankaikkisen elämän sanat, ja me uskomme ja tiedämme, että sinä olet Jumalan Pyhä." Saman kysymyksen Jeesus kysyy myös sinulta ja se mitä vastaat vaikuttaa elämääsi iankaikkisuuteen asti.
  

Tunnisteet: , , , , , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu