perjantai 12. toukokuuta 2017

Olen eksytysten etsijä?

Kerronnan, Historia, Unelma, Kertoa, Satuja, KirjaKun kuulin ensimmäisen kerran, että olen eksytysten etsijä tai oikeammin minulle vihjailtiin, että nyt on uusi lahko nimeltään “eksytysten etsijät”, olin kauhuissani. En ymmärtänyt mitä sillä tarkoitetaan. Pikkuhiljaa asia on minulle selvinnyt. Hän on henkilö, joka etsii opetuksesta virheitä, jotka eksyttävät uskovia pois oikeasta opista. Luulisi homman olevan arvostettu, mutta sitähän se ei ole!

Kun nyt olen miettinyt tätä asiaa, on mieleeni noussut eräs ammatti, josta kuulin vuosia sitten. Eräs ihminen kertoi etsivänsä kännyköistä vikoja. Hänelle tuotiin valmiita kännyköitä, joita hän testasi löytääkseen niistä vikoja. Kun kyseisen firman tuotantoa oli siirretty ulkomaille, oli myös vikojen määrä lisääntynyt. Työ oli siis siirtynyt osaavilta ihmisiltä osaamattomille ihmisille. Jos näitä vikoja ei olisi löydetty, olisi maailmalle lähtenyt paljon viallisia kännyköitä, jotka päällepäin olisivat näyttäneet ihan toimivilta ja jopa muodikkailta kännyköiltä. Vika olisi voinut olla hyvinkin pieni, jopa sellainen, että ilman avaamista ei saa soitettua 112:n. Eli silloin kun hätä on suuri, kännykkä ei olisi toiminutkaan. Tällainen on myös eksytysten etsijä.

Olenko eksytysten etsijä? En siinä mielessä, että työkseni niitä etsisin. Kuitenkin mielestäni jokaisen uskovan tulisi huomata epämääräiset opetukset ja tutkia ne Raamatun Sanalla. Ja jokaisen uskovan tulisi huomata nämä äärimmäisen väärät opetukset, joita tällä hetkellä meillekin tuodaan suurten ja kuuluisien puhujien toimesta. Emme elä jossain lintukodossa, jonne ei voi tulla vääriä oppeja. Niitä on kaikkialla niin isoissa kuin pienissäkin seurakunnissa, koska nämä väärät opetukset leviävät nopeaan tahtiin kaikkialle. Jos et tiedä niiden taustoja, tulet nielemään ne ihanina ja valloittavina oppeina, jotka vievät sinut uusiin ulottuvuuksiin hengellisessä elämässä. Kyllä ne vievätkin, mutta eivät sinne minne luulit niiden vievän. Nämä opetukset eivät vie Kristuksen luo, vaan aivan toiseen suuntaan.

On hyvä, että on niitä ihmisiä, jotka jaksavat paneutua näiden väärien opetuksien taustoihin. Usein nämä opetukset tuodaan meille Suomeen hyvinkin miedossa muodossa. Otetaan vaikka Heidi Baker. Hän kyllä pysyy pystyssä ollessaan Suomessa, mutta netistä löytyy videoita, joissa hän makaa kuin humalainen lattialla, kompuroi pystyyn ja sopertelee sekä nauraa höhöttelee. Minä en koe millään lailla tätä Kristuksen kirkastamiseksi Pyhässä Hengessä. Luulen niin, että monikaan täällä suomessa ei tätä tiedä. Kun tämä juopuminen kuvitellaan olevan jotain mukavaa tunnekokemusta, se hyväksytään, mutta jos tiedettäisiin, mitä se todellisuudessa tarkoittaa, sitä ei hyväksyttäisi. Ja tämähän on se tapa, jolla asiat tuodaan salaa seurakunnan sisälle. Näinhän se meille myös Raamatussa opetetaan. Pietari kirjoittaa siitä toisessa kirjeessään toisen luvun alussa seuraavasti:

“Israelin kansan keskuudessa esiintyi kuitenkin myös vääriä profeettoja. Samoin on teidänkin joukossanne oleva vääriä opettajia, jotka kuljettavat keskuuteenne salaa turmiollisia harhaoppeja, kieltävätpä Herrankin, joka on ostanut heidät, ja tuottavat itselleen äkillisen tuhon. Moni lähtee seuraamaan heidän irstauksiaan, ja heidän takiaan totuuden tie tulee häväistyksi. Ahneudessaan he valheellisin sanoin pyrkivät hyötymään teistä. Mutta heille muinoin langetettu tuomio on yhä voimassa, heidän tuhonsa ei torku”

Salaa näitä oppeja on tuotu sisälle seurakuntiin ja uskovat ovat pikkuhiljaa hyväksyneet nämä opit. Moni on lähtenyt seuraamaan näitä oppeja kyseenalaistamatta laisinkaan mitä ne oikeastaan opettavat. Mukavaa on ollut ja elämään on tullut uutta vipinää. Sitähän me kaipaamme sielulle. Kun siihen makuun on päässyt, sitä on saatava lisää. On päästävä yhä uudestaan tähän hypetykseen, koska muuten ei koeta olevansa uskossa.

Harmillista on se, että nyt on liikkeellä sellaisia eksytysten etsijöitä, jotka näyttävät huitovan sinne tänne, eikä heidän opetuksensa tahdo pysyä Raamatun Sanassa. Näyttäisi siltä, että vanhoista vääristä opeista ei ole päästy täysin irti. On myös varottelijoita, jotka kyllä varoittavat joistakin, mutta kannattavat taasen joitakin vääriä oppeja. Toisin sanoen, melkoinen sekamelska on tämä Suomen hengellinen kenttä. Tämänkin vuoksi on hyvä, jos sinä itse tutkit asioita kykyjesi mukaan ja pyrit arvioimaan niitä Raamatun Sanalla. Sillä mitä enemmän sinä tutkit Raamattua, sitä paremmin opit huomaamaan eron väärän ja oikean opetuksen välillä. Yksinkertaisesti, ne pomppaavat sinun silmille tai ainakin ne saavat sinut ymmälleen ja tarkistamaan asian.

Eksytysten etsijät ovat niitä, joilla toimii Henkien erottamisen armolahja. Se ei toimi uskovan omien tunteiden pohjalta, vaan Raamatun Sanan pohjalta. Jokainen uskova voi Raamatun pohjalta oppia arvioimaan opetusta, mutta joillakin näyttää tämä lahja toimivan erityisen hyvin. Jos olen siis joidenkin mielestä eksytysten etsijä, olen sitä rinta rottingilla! Jos yksikin uskova kääntyy sen johdosta pois eksyttävistä opeista, olen todella iloinen ja kiitän Jumalaa!

Tunnisteet: , , , , , , ,

3 kommenttia:

12. toukokuuta 2017 klo 16.52 , Blogger Terja kirjoitti...

🙄

 
12. toukokuuta 2017 klo 17.10 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Niin ja aamen. Terve järkikin sabnoo jos puhuja kaakattaa ja hoippuu kuin kännissä, ettei usko ole raitista.

 
31. maaliskuuta 2018 klo 22.21 , Blogger outolumo kirjoitti...

Hieno homma, tuo eksystysten etsiminen :)

Kyseessähän on erään sortin apologeettinen toiminta, ja sellaisena siihen kuuluu kaksi tärkeää komponenttia: henkien erottamisen armolahja, ja toisaalta Raamatun tutkiminen.

Kolmas kohta on, että eksytykseksi epäiltyä asiaa pitää sitäkin tutkia perusteellisesti, ja paljastaa siitä eksytykseksi vain se, mikä on eksytystä, eikä epähuomiossa julistaa eksytykseksi myös sellaista, mikä on oikein. Esimerkiksi käsien päällepaneminen on Raamatun mukaan kristinuskon perusteita, mutta sitä voi käyttää myös aivan väärin. Siksi kätten päällepanemisen julistaminen harhaksi olisi väärin, sen sijaan pitäisi spesifioida mikä siinä on oikein, mikä väärin, miksi ja mistä asioista on vaikea sanoa mitään varmaa.

Toinen haaste on siinä, että saatamme itse olla lähtökohtaisesti erehtyneitä, ja syytämme jotain eksytykseksi vain siksi, että ajattelemme itse toisin. Tässäkin suhteessa eksytysten perusteellinen tutkiminen auttaa - voimme oppia niistä jotain: joko että omassa ajattelussamme on ollut sama eksytys, tai ettei kyseessä ollutkaan eksytys, vaan olimme itse eksyksissä, tai jotain muuta uutta hienoa Herrasta.

Ja kaiken tämän jälkeen on vielä paljastettava eksytys, mikä on taiteenlaji sinänsä. Ei riitä, että tietää mikä on eksytystä ja miksi - on myös löydettävä tapa sanoa se niin, että myös eksyneet ymmärtävät sen olevan, sekä lisäksi, mikä on oikein että vielä haluavat luopua eksytyksestä totuuden hyväksi.

Lykkyä pyttyyn kutsumuksessasi :)

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu