sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Ryöväreitä Temppelissä?



Lammas, Maatalous, Eläimet, MaaseutuMilloinkas viimeksi olet oikein kunnolla suuttunut ja vieläpä asiasta! itse revin pelihousuni joitakin aikoja sitten. Ja tämä viha muuttui vähitellen suruksi. Murehdin sitä mitä ystäväni olivat tehneet. Kerroinkin sen heille, mutta muuta en voinut siinä tilanteessa tehdä. Joskus suuttuminen voi saada aikaan tekoja, mutta silloin olisi hyvä muistaa, että se ei anna lupaa tehdä syntiä. Usein me joudumme tekemään asioita, jotka eivät ole toisille mieleisiä ja he loukkaantuvat. Mutta rakkautta ei ole se, että hyväksymme kaiken vääryyden tässä elämässä. rakkaus voi vaatia tekoja, jotka eivät ole mieluisia, ei tekijälleen niin kuin ei rakkauden kohteelle. näin toimi myös Jeesus, kun Hän tyhjensi Temppelin esipihan.



Temppelin esipiha oli alunperin tarkoitettu pakanoiden rukouspaikaksi, mutta jo alusta lähtien se olikin ollut uhrieläinten ja rahanvaihtajien pöytiä täyttämä. Tätä bisnestä hallitsi Jeesuksen aikaan ylimmäinen pappi perheineen ja sai siitä suuret voitot. Tosin se oli myös eräänlainen pankki. Rahanvaihtajat olivat siis pankkivirkailijoita. Rahaksi temppelissä kelpasi vain sen oma sekeliraha. Rahat olivat eri maissa erilaisia. Koska kyseessä oli metalliraha, se oli helppo punnita ja vaihtaa sitten sekelirahaksi, jolla pystyttiin maksamaan temppelivero. Uhrieläimeksi ei käytännössä kelvannut muu kuin temppelialueelta ostettu eläin. Ja se oli huomattavasti kalliimpi kuin muualla. Ei ihme, että Jeesus sanoi esipihaa ryövärien luolaksi.


Ryövärien luola? Aika kovaa kieltä Jeesukselta, sillä Hän käyttää sanaa, joka merkitsee rosvoa, joka ottaa väkivalloin toisten omaisuutta. Temppelin esipiha täytti täysin tämän kriteerin. Kenelläkään ei ollut mahdollisuutta tuoda itse kasvattamaa lammasta uhriksi, koska se ei mennyt pappien tarkastuksesta läpi. Jokaisen oli siis pakko ostaa lammas tai mikä tahansa uhrieläin kalliilla hinnalla temppelialueella olevalta myyjältä. Käytännössä se oli väkivaltaista ryöstämistä hienostuneemmalla tavalla. Ja kaikessa tässä oli papisto ylimmäistä pappia myöten mukana. Niin Jeesuksen aikaan taisi olla useampikin ylipappi kaikenkukkuraksi.


No tämä tilanne ei ollut uusi israelilaisille. Tätä oli tapahtunut jo Jeremiaan aikana. Hän oli ollut profeettana ennen ja jälkeen Jerusalemin hävityksen. Tämähän tapahtui noin vuonna 586 eKr. Jeremia kirjoittaa seuraavasti:


Jer. 7:9-11
Miten on? Te varastatte, tapatte, teette huorin, vannotte väärin, suitsutatte Baalille, seuraatte muita jumalia, joita ette tunne. Sitten te asetutte minun kasvojeni eteen tähän temppeliin, joka on pyhitetty minun nimelleni, ja sanotte: 'Me olemme turvassa', vaikka yhä teette kaikkia näitä iljettäviä tekoja. Rosvojen luolanako te pidätte tätä temppeliä, joka on pyhitetty minun nimelleni? Sellaiseksi minäkin olen sen havainnut, sanoo Herra.


Tähän tekstiin Jeesus viittaa puhuessaan ryövärien luolasta. Itseasiassa, toiminta ei ollut itsessään mitenkään väärää, mutta se ei olisi saanut tapahtua esipihalla, joka oli tarkoitettu pakanoiden rukouspaikaksi. Nyt siinä oli mahdotonta rukoilla, koska koko ajan oli erilaista hälinää ympärillä. Eläimet ääntelivät, kauppiaat huutelivat ja rahat kilisevät vaihtaessaan omistajaa. Rukoile siinä metakassa. Rukoileminen on periaatteessa kaksisuuntaista. Minä rukoilen Jumalaa ja Jumala vastaa. En tarkoita sellaista, että kuulisin äänen puhuvan minulle. Itse koen joskus jonkun ajatuksen nousevan “sydämelleni” tai sitten Raamatun kautta nousee ajatuksia mieleeni. Kuitenkin se vaatii hiljaisuutta ja rauhoittumista. Tuossa metakassa ei pystynyt kukaan rukoilemaan. Jesaja, joka oli profeettana 700-luvulla eKr. kirjoittaa rukoushuoneesta seuraavasti:


Jes. 56:6-7.
Ja muukalaiset, jotka ovat liittyneet Herran kansaan palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitaan - kaikki, jotka varovat saastuttamasta sapattia ja pysyvät minun liitossani - heidät minä tuon pyhälle vuorelleni, ja he saavat iloita minun rukoushuoneessani. Heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa minun alttarillani ovat minulle mieluisat, sillä minun huonettani on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi.


Kuinka sellaisessa metelissä kukaan voi iloiten rukoilla ketään! Niinpä Jeesus kaataa pöydät ja  tekee nuoranpätkistä ruoskan ja ajaa kaikki kauppiaat ja rahanvaihtajat pois! Jeesus puhdistaa alueen kaikesta siitä, mikä ei kuulu sinne. Alueen kuului olla rukouksen paikka, eikä ryövärien luola. Se oli paikka, jossa ryövärit majailivat. Hetkinen, siellähän majailivat ainoastaan papit! Siis papit olivat ryöväreitä, jotka piilottivat saaliinsa temppeliin ja nauttivat ylellisestä elämästä. Heille oli tärkeää raha ja valta. Ja se on myös tänä päivänä, ei vaan julistajien, vaan myös tavallisten ihmisten ensisijainen epäjumala. Maailmalta löytyy ökyrikkaita julistajia, jotka myös itse korottavat itsensä erikoisasemaan. He kyllä näennäisesti tekevät hyviä töitä lahjoittaen rahaa milloin mihinkin asiaan. Ihan samaa tapahtuu pienemmissäkin puitteissa. Hengellinen valta, oli se pientä tai suurta, tahtoo nousta niin sanotusti “päähän”.


Samaan aikaan me tavan uskovat otamme Jeesuksen sijaan jonkun julistajan epäjumalaksi ja seuraamme häntä kuin hai laivaa, Meillä ei ole konkreettisia Baaleja, mutta meillä on ihkaeläviä julistajia, joiden opetus me niellään sitä lainkaan pureskelematta. Mikä on sielullista, se uppoaa kuin kuuma veitsi voihin!


Jeesus suuttui väärästä toiminnasta ja ihan aiheesta. Hän toimi myös sen mukaan, mikä oli oikein. Jeesus pisti tuulemaan oikein kunnolla. Sen olisin kernaasti halunnut nähdä! Siellä missä Jumalaa palvellaan on myös hyvä muistaa mitä Jeesus teki temppelissä. Hän sanoi vielä, että hän rakentaa kolmessa päivässä uuden temppelin. Tässä Hän viittasi omaan kuolemaan ja ylösnousemukseen. Itseasiassa Hän ilmoitti teollaan, että uhritoimitusten aika on ohi. Tulisi täydellinen uhri, joka olisi Hän itse. Ja Hän itse valmistaa Temppelin. Temppeli rakentuu täällä maan päällä uskovista Kristuksen omista. Puhutaankin Pyhän Hengen Temppelistä. Juuri tähän Jeesus viittaa. Enää ei tarvita pässien ja sonnien verta, vaan oli yksi kertakaikkinen uhri: Jeesus Kristus! Hänen vuodatetussa veressään meille on annettu sovitus.


Noin 70 jKr temppeli tuhottiin ja sitä ei sen jälkeen ole uudelleen rakennettu. Mutta meillä on uusi temppeli, joka on Jeesus Kristus. Parempi temppeli. Tässä temppelissä on tilaa kaikille, jotka haluavat tulla pelastetuiksi. Siinä temppelissä voimme rukoilla niin iloisina kuin surullisina Jumalaa!


Meillä on siis oikeus vihastua, jos me siten toimimme vääryyttä vastaan totuuden puolesta. Niin Jeesus teki. Samalla Hän teki tunnusteon, jolla Hän ilmaisi olevansa tuleva Messias ja että Jumala oli Hänen Isä. Opetuslapset muistivat tämän tilanteen ja sanat myöhemmin ja he uskoivat. Johannes kirjoittaa näin:


Joh. 2:22
Kun hän sitten oli noussut kuolleista, hänen opetuslapsensa muistivat, mitä hän oli sanonut. Ja he uskoivat todeksi Kirjoitukset ja sen sanan, jonka Jeesus oli puhunut.

Uskotko sinä tänä päivä, että Jeesus on myös sinun Vapahtajasi? Uskotko sinä sen, mitä Raamattuun on kirjoitettu? Siihen on meille kirjoitettu ne Sanat, jotka tuovat meille elämän! Oikea oppi, joka löytyy Raamatusta, vie sinut oikean Jeesuksen luo! Raamattuun kannattaa tutustua löytääkseen sieltä Ristiinnaulitun Jeesuksen, joka nousi kuolleista ja istuu Isän oikealla puolella! Vain Hän voi antaa pelastuksen! Ja oikean opin puolesta kannattaa taistella!

Tunnisteet: , , , , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu