perjantai 7. elokuuta 2020

Portaat?

Unelmia, Taivas Portaat, Fantasia


En tiedä, mietitkö sinä koskaan jotain kohtaa Raamatusta, että mitähän tuo oikein merkitsee. Vaikka ymmärrät sen sanoman, jää jotain sellaista, joka mietityttää ja ihmetyttää siinä kohdassa. Minulla on montakin kohtaa, joissa on jotain sellaista, jota en ymmärrä. Yksi sellainen kohta on Joh. 1:51. “Vielä hän sanoi: "Totisesti, totisesti minä sanon teille: te saatte nähdä taivaan avoinna ja Jumalan enkelien nousevan ylös ja laskeutuvan alas Ihmisen Pojan yllä." 

Olen kyllä ymmärtänyt, että Jeesus on tie Jumalan luokse. Hän aukaisi sen meille ristin kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan. Mutta miksi Jeesus sanoo, Hänen yläpuolellaan on taivas avoinna ja enkelien nousevan ylös ja laskeutuvan alas?  Mitä tämä oikein tarkoittaa? Ehkä tämä on sinulle aivan selvä asia, mutta minua se on mietityttänyt.


Vanhassa Testamentissa on yksi kohta, jossa kerrotaan enkelien kulkevan taivaan ja maan välillä tikapuita pitkin. 1 Moos. 28:12.” Hän näki unessa, että maan päälle oli asetettu tikapuut, joiden pää ulottui taivaaseen, ja Jumalan enkelit kulkivat niitä ylös ja alas.” Jaakob oli lähtenyt veljeään Eesauta pakoon Beersebasta Haaraniin. Matkalla hän yöpyi ja näki unen, jossa enkelit kulkivat tikapuita pitkin ylös ja alas. Nyt on korjattava  yksi asia. Kyseessä ei ollut tikapuut, vaan portaat, joita pitkin enkelit kulkivat. Tätäkin kohtaa olen ihmetellyt, että kuinka ne enkelit kipusivat pitkin tikapuita? Kuulun itse niihin ihmisiin, jotka näkevät asioita “sielunsa silmin”, joten en millään voinut käsittää, kuinka enkelit väistelevät toisiaan tikapuilla? Kun sitten kuulin erään asiaa tutkineen selityksen, että kyseessä ei olleet tikapuut, vaan portaat, asiat loksahtivat paikoilleen. V92 käännöksessä ne onkin muutettu portaiksi.”Yöllä Jaakob näki unessa portaat, jotka ulottuivat maasta taivaaseen, ja Jumalan enkelit kulkivat niitä ylös ja alas.” 


Jeesus siis viittasi tähän kohtaan puhuessaan avoimesta taivaasta ja enkeleistä, jotka kulkivat ylös alas Hänen päänsä yläpuolella. Jeesus on ne portaat, jotka Hänessä ovat muuttuneet eläväksi ja jatkuvaksi yhteydeksi taivaan ja maan välille eli yhteydeksi Jumalaan. Tätä korostaa vielä sanat, jotka Jeesus lausuu ensimmäiseksi: Totisesti, totisesti! Tästä tapahtumasta kolmen päivän kuluttua opetuslapset saivat ensimmäisen kerran kokea nämä Jeesuksen sanat todeksi, kun Hän Kaanaan häissä muutti veden viiniksi. Johannes kertookin tunnusteon kertomisen jälkeen seuraavaa.


Joh. 2:11. Tämän ensimmäisen tunnustekonsa Jeesus teki Galilean Kaanassa. Hän ilmaisi näin kirkkautensa, ja hänen opetuslapsensa uskoivat häneen.


Natanael kutsui Jeesusta Jumalan Pojaksi, joka Jeesus tietenkin on, mutta Jeesus itse ei oikeastaan käyttänyt tätä nimitystä itsestään, vaan pääasiassa kutsui itseään Ihmisen Pojaksi. Ihmisen Poika nimitys tulee Danielin kirjasta luvusta 7.

Dan. 7:13. Minä näin yöllisessä näyssä kuinka taivaan pilvissä tuli Ihmisen Pojan kaltainen. Hän saapui Ikiaikaisen luo, ja hänet saatettiin Ikiaikaisen eteen.

14. Hänelle annettiin valta, kunnia ja kuninkuus, ja kaikki kansat, kansakunnat ja kielet palvelivat häntä. Hänen valtansa on iankaikkinen valta, jolla ei ole loppua, eikä hänen valtakuntansa häviä."


Suomalainen voi käsittää tämän nimityksen niin, että kyseessä olisi kuka tahansa ihmisen poika. Seemiläisessä kielenkäytössä kyseessä on joku määrätty yhteisön tai lajin yksilö. Tämä käy esille sanan eteen liitetystä “bän tai bar” sanasta, joka ilmaisee mitä sana tarkoittaa. Kuulijat saattoivat aavistaa, että kyseessä ei ollut kuka tahansa, vaan jotain paljon ainutlaatuisempaa. Kuitenkaan he eivät ymmärtäneet, että kyseessä oli Messias. Messias ja kreikan kielen Kristus merkitsee Voideltua, jota kansa odotti.


On mielenkiintoista, että lähes pelkästään Jeesus käytti tätä nimitystä itsestään. Nimi esiintyykin 69 kertaa synoptisissa evankeliumeissa, 12 kertaa Johanneksen evankeliumissa ja vain 3 kertaa muualla UT:ssa. 


Daniel näkee tämän näyn sen jälkeen, kun hän ensin on nähnyt  neljä petoa eli neljän perättäisen maailmanvallan ja niiden hallitsijat sekä aikojen lopun ja maailman tuomion eri vaiheita. Ihmisen Poika on vastakohta aikaisemmin nähdyille pedoille. Pedoissa ei ollut mitään inhimillistä, mutta Ihmisen Pojassa näkyy myös inhimillisyyden piirteitä. Vaikka Ihmisen Poika on ymmärrettävä kollegtiivisesti jakeiden 22 ( kunnes Ikiaikainen saapui. Silloin oikeus annettiin Korkeimman pyhille, ja tuli aika, jolloin pyhät saivat haltuunsa valtakunnan.) ja 27 ( Kuninkuus ja valta ja valtakuntien mahti kaiken taivaan alla annetaan Korkeimman pyhien kansalle. Hänen valtakuntansa on iankaikkinen valtakunta, ja kaikki vallat palvelevat ja tottelevat häntä.) niin se ei tee Ihmisen Pojan hahmon yksilöllisyyttä tyhjäksi. Itämaissa kuningasta pidettiin koko kansan edustajana. Näin Ihmisen Poika on meidän edustaja, koska me olemme Hänelle pyhitettyjä ihmisiä. 


Jeesus sanoi olevansa tie, totuus ja elämä. Ilman Jeesusta me emme pääse taivaaseen. Taivaaseen ei pääse mitään syntiä eli jos me emme ole ottaneet Jumalan antamaa pelastusta vastaan, ei meillä ole mitään mahdollisuutta saada nähdä Jeesusta kasvoista kasvoihin.Ihmisen Poika ei ollut kuka tahansa, vaan HÄn on Messias ja Kristus Jeesus. Hän on Voideltu ja maailmassa ei ole ketään muuta, jota voidaan kutsua Voidelluksi isolla alkukirjaimella. Kuitenkin on paljon voideltuja, jotka haluavat seurata Voideltua ja kantaa omaa ristiä kävellessään Hänen perässään. Tämä voitelu on annettu meille myös suojaksi niitä vastaan, jotka tahtovat eksyttää meidät pois Jeesuksen luota.


1 Joh. 2:26. Tämän olen kirjoittanut teille niistä, jotka eksyttävät teitä.

27. Mutta mitä teihin tulee, se voitelu, jonka saitte häneltä, pysyy teissä, ettekä te ole kenenkään opetuksen tarpeessa. Hänen voitelunsa opettaa teitä kaikessa, ja se opetus on totta eikä valhetta. Niin kuin se on teitä opettanut, niin pysykää hänessä.


Ei seurata näitä ihmisiä, jotka kehuvat olevansa Voideltuja, vaan seurataan Häntä, joka on todellinen Voideltu ja jolta olemme voitelun saaneet. Me emme tarvitse muuta voitelua. Näin mekin kerran saamme iankaikkisen elämän,


 




Tunnisteet: , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu