sunnuntai 20. lokakuuta 2019

25. Jooel. 4:14-15 Aurinko verhoutuu suruvaippaan


Muste, Bw, Tiivistelmä, Musta, Valkoinen


Pysymme yhä Herran päivässä, koska nämä tulevat jakeet Jooelin kirjassa edelleen  kertovat Herran päivästä. Tämä päivä on pelottava, mutta myös samalla odotettu, ainakin uskovien keskuudessa. Meillä on siitä päivästä erilaisia tulkintoja, mutta yhteistä kaikille on, että Jeesus tulee silloin. Se päivä on myös julkinen ja varmaan suuriääninen, kun ihmiset meluaa ja pasuuna puhaltaa suureen ääneen.

Kun olen näitä jakeita kirjoittanut auki, lähinnä itselleni, tuntuu siltä, että pyörin koko ajan tapahtumissa, jotka tulevaisuudessa tapahtuvat ja ovat kovin pelottavia. Silti odotan tuota päivää. Jatkan siis seuraavasta jakeesta.

Jooel  4:14. Meluavia joukkoja, meluavia joukkoja ratkaisun laaksossa! Sillä lähellä on Herran päivä ratkaisun laaksossa.

Huomaatteko, että sodasta ja siinä tapahtuvasta hyökkäyksestä ei puhuta enää lainkaan. Eräs Ilmestyskirjan selittäjä sanoi samaa Ilmestyskirjan tapahtumista. Siellä lähdetään sotaan, mutta koskaan ei sodita. Niin näyttää tässäkin käyvän. On vain meluavia joukkoja. Ihmisten hätä on valtava, koska he huomaavat joutuneensa tuomiolla, jota he eivät koskaan uskoneet tulevan.

Meitä jokaista kohtaa esikuvallisesti Herran päivä silloin, kun joudumme kohtaamaan oman syntisyytemme. Olemme omassa ratkaisun laaksossa. Olemme ikään kuin Herran tuomion alla. Voimme katua syntiämme, mutta se ei auta, jos emme ota vastaan sitä anteeksi antamusta, jonka Jumala on meille valmistanut. Katumus sinällään ei pelasta, vaikka kuinka sitä tekisimme. Se ei pyyhi pois meidän syntiä. Ainoastaan silloin voimme saada syntimme anteeksi, kun otamme sen Jeesukselta vastaan. Kuitenkin Herran päivä on meille lopullisen tuomion päivä. Silloin ei enää voi parannusta tehdä ja kääntyä Jeesuksen puoleen oman syntisyyden kanssa. Se on meille kadotustuomion tai pelastuksen päivä.

Herran päivällä on myös toinen merkitys. Jo alkuseurakunta vietti sunnuntaina jumalanpalvelusta ja ehtoollista, koska sunnuntaina eli viikon ensimmäisenä päivänä Jeesus nousi kuolleista. Ilmestyskirjassa Johannes kertoo olleensa Herran päivänä hengessä, kun Jeesus ilmestyi hänelle. Siis meidän sunnuntaina. Siksi itse vietän sunnuntaina lepopäivää, enkä lauantaina eli sapattina. Sapatin viettäminen oli israelilaisille annettu määräys ja siksi se ei koske meitä. Tämän oli alkuseurakunta ymmärtänyt. Toki siitäkin oli erilaisia opetuksia tuohon aikaan, varsinkin judaistit vaativat sapatin pitämistä, kuten he vaativat nykyäänkin. No, tämäkään ei ole pelastuskysymys, joten pitäköön kukin pyhänä päivää, joka hänelle parhaiten sopii.

Kun menemme seuraavaan jakeeseen, ei meidän tarvitse enää ihmetellä, miksi ihmiset meluavat. Minä huutaisin suureen ääneen kohdatasseni seuraavan ilmiön.

Jooel 4:15. Aurinko ja kuu verhoutuvat suruasuun, tähdet menettävät loistonsa.

Luonnossa tapahtuvat ilmiöt, kuten auringon pimentyminen ja tähtien loiston menettäminen tässä kohden, korostavat Jumalan läsnäoloa. Näinhän tapahtui, kun Jumala kohtasi Israelin kansan Siinainvuorella.

2 Moos. 19:16. Kolmannen päivän aamuna alkoi jylistä ja salamoida, ja paksu pilvi laskeutui vuoren ylle. Kuului hyvin voimakas soofar-torven ääni, ja koko kansa, joka oli leirissä, vapisi pelosta.
17. Silloin Mooses vei kansan leiristä kohtaamaan Jumalaa, ja he asettuivat seisomaan vuoren juurelle.
18. Koko Siinainvuori peittyi savuun, koska Herra oli laskeutunut sille tulessa. Siitä nousi savua kuin sulatusuunista, ja koko vuori vavahteli ankarasti.
19. Soofar-torven ääni koveni kovenemistaan. Mooses puhui, ja Jumala vastasi hänelle jylisten.

En ihmettele lainkaan, että kansa pelkäsi. Luulen, että mekin pelkäisimme. Jotain samankaltaista kertovat useat profeetat Herran päivän tapahtumista. Sitä kuvataan pimeäksi päiväksi ja pelottavaksi päiväksi. Ihmiset toivovat sitä, mutta eivät tiedä mitä se tuo tullessaan, kuten Aamos kertoo meille.

Aamos 5:18. Voi teitä, jotka kaipaatte Herran päivän tulemista. Mitä hyvää teille koituu Herran päivästä? Se päivä tulee olemaan pimeys eikä valkeus.
19. Käy niin kuin silloin, kun mies pakenee leijonaa ja hänet kohtaa karhu tai kun hän kotiin tullessaan nojaa kätensä seinään ja häntä pistää käärme.
20. Eikö Herran päivä ole pimeys eikä valkeus, eikö se ole synkeys, jossa ei ole valoa?

Aamos puhui israelilaisille, jotka olivat hyljänneet Jumalan ja palvelivat Jumalan rinnalla muita jumalia. Näen tässä jotain samaa kuin tapahtuu tänä päivänä. Moni odottaa Herran päivää, mutta omassa elämässä on Jumalan rinnalla myös muita jumalia. Enkä vain tarkoita esim rahan palvontaa, vaan niitä omia tapoja palvella Jumalaa, niitä, jotka on otettu muista uskonnoista. En myöskään voi rintaani röyhistää, että tässä on oikea ja aito Jumalan palvelija! En, ikävä kyllä, vaan joudun päivittäin menemään Herrani eteen omine väärine tekoineni. Me pelastumme tuona päivänä ainoastaan Jumalan armosta! Mutta israelilaiset eivät olleet kääntyneet pois omista epäjumalan palveluksistaan. He pitivät itseään hyvinkin Jumalaan uskovina, kuitenkaan sitä he eivät olleet, kuten voimme huomata muusta Aamoksen kirjan tekstistä. Siksi Aamos varoittaa, ettei heille tulisi mitään hyvää tapahtumaan Herran päivänä.

Jeesus myös kuvaa tätä päivää samankaltaisesti kuin profeetat.

Matt. 24:"Mutta heti noiden päivien ahdistuksen jälkeen aurinko pimenee eikä kuu anna valoaan. Tähdet putoavat taivaalta, ja taivaiden voimat järkkyvät.
30. Silloin taivaalla näkyy Ihmisen Pojan merkki ja kaikki maan sukukunnat vaikeroivat, kun näkevät Ihmisen Pojan tulevan taivaan pilvien päällä suuressa voimassaan ja kirkkaudessaan.
31. Suuren pasuunan soidessa hän lähettää enkelinsä kokoamaan hänen valittunsa neljältä ilmansuunnalta, taivasten ääristä niiden toisiin ääriin asti.

Kun ahdistuksen päivät loppuvat, tulee kosmiset merkit taivaalle. Silloin tiedämme, että nyt Jeesus tulee. Nämä voimakkaat ja järkyttävät merkit kertovat meille suurta ilosanomaa: meidän vapautuksemme on todella lähellä! Samaan aikaan, kun Jeesus saapuu kaikessa kunniassa, Hän lähettää enkelinsä kokoamaan meidät luokseen! Silloin soi pasuuna suureen ääneen ja meidät kerätään kaikkialta maapallolta Jeesusta vastaan!

Oletko koskaan kuvitellut, millainen on hetki, kun Jeesus saapuu? Itse olen joskus miettinyt sitä, mutta edes minun mielikuvitukseni ei riitä siihen, miltä kaikki tulee näyttämään. Uskon sen olevan jotain todella mahtavaa. Tätä päivää jäämme odottamaan!


Tunnisteet: , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu