19. Katso! Jooel 4:1
Pixel |
Olen ollut kauan hiljaa, mutta nyt jaksoin istua koneen ääreen ja kirjoittaa joitakin ajatuksiani Jooelin kirjasta. Uupumus vei voimani tyystin, mutta kaiken sen ahdistuksen ja surullisen oloni (johon ei ollut mitään konkreettista syytä) keskellä en menettänyt toivoani siitä, että Jumala vielä nostaa minut täältä armossaan. Ja nyt näyttää siltä, että Hän on nostamassa minua ylöspäin. Siksi neljännen luvun alku tuntuu lohduttavalta, kun siinä kehotetaan katsomaan, mitä Jumala aikoo tehdä! Joskus jokin jae voi tarkoittaa minulle lohdutusta, vaikka siinä kerrotaan aivan jostain muusta asiasta. Tämä jae puhui minulle lupauksen, että asiat tulevat muuttumaan. Aivan kuin minun oma pakkosiirtolaisuuteni päättyisi. Raamattu on myös hartauskirja, jonka kautta Jumala puhuu meille. Kuitenkaan näistä henkilökohtaisista ja sielunhoidollisista jakeista ei tule tehdä oppikysymyksiä. Ne tulevat meille johonkin vaikeaaan tai jopa iloiseen hetkeen ikään kuin sanomina Jumalalta. Nyt kuitenkin haluan avata sinulle sitä, mitä tämä kohta tarkoittaa ja mitä ajatuksia se tuo minun mieleeni.
Jooel 4:1 Niinä päivinä ja siihen aikaan, kun minä käännän Juudan ja Jerusalemin kohtalon,
Ensimmäinen jae toimii ikään kuin johdantona tulevalle ennustukselle. Raamattu kansalle kääntää alun “Niinä päivinä ja siihen aikaan”, mutta KR 1992 kääntää sen tarkemmin “Katsokaa, mitä tulee tapahtumaan!”. Jooel ei varsinaisesti ilmoita meille tapahtumia kronologisessa järjestyksessä, vaan hän ilmoittaa mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Tässä on siis eräänlainen käännekohta, jota Jooel haluaa korostaa. Kun meille sanotaan “katso”, sen tulisi saada meidät valpastumaan ja terästäytymään sekä kuuntelemaan, mitä seuraavaksi sanotaan. Meidän huomiomme halutaan kääntää tulevaan, jossa Jumala tulee toimimaan erityisellä tavalla. Nyt Jumala aikoo kääntää Juudan ja Jerusalemin kohtalon. Muutos tulee tapahtumaan, mutta minkälainen? Biblia 1776 kertoo sanatarkemmin “Sillä katso, niinä päivinä ja sillä ajalla, kuin minä Juudan ja Jerusalemin vankiuden palautan,”. Juudan ja Jerusalemin kohtalo kääntyy ja Jumala palauttaa kansansa pakkosiirtolaisuudesta takaisin kotimaahan.
Juudan kohtalon kääntämisellä on myös toisenlainen vaikutus. Se on muiden kansojen tuomioiden merkki. Tässä Jooel katsoo jo kauas tulevaisuuteen. Pietari ymmärsi tämän, kun hän sanoi “Taivaan oli määrä ottaa hänet luokseen niihin aikoihin asti, jolloin kaikki asetetaan kohdalleen. Tästä Jumala on puhunut ikiajoista asti pyhien profeettojensa suulla.” (Ap.t. 3:21)
Meitä usein pelottaa tapahtumat, joita meille ennustetaan tapahtuvaksi aikojen lopussa ja joita me näemme jo ympärillämme tapahtuvan. Tänäkin päivänä kuolee moni uskonsa tähden, joka on aika vieras ajatus meille suomalaisille. Vainot ovat vähäisiä, mutta uskossa oleminen ja sen tunnustaminen vaikeutuu täälläkin koko ajan. Osaltaan sitä vaikeuttaa ulkopuolelta tuleva paine niin laisäädännön kuin erilaisten ryhmittymien aikaansaamana. Kuitenkin juuri nämä saavat aikaan meissä puhdistumista. Ulkoapäin tulevan paineen huomaa helpommin ja sitä on helpompi vastustaa, vaikka joutuisikin pilkan ja vainon kohteeksi. Pahempaa on se, joka tulee kristittyjen keskuudesta eli väärät opit, joita ei aina edes huomaa. Harhaopettajien ja heidän seuraajien painostus on usein melko raakaa. Pelottelu Pyhän Hengen pilkalla, jos heitä arvioi, on mitä suurinta vainoa. Näin saadaan uskovat uskomaan ihan mitä hyvänsä, koska eivät uskalla arvioida opetusta. Kuitenkin Jeesus varoittaa useaan otteeseen vääristä opettajista ja profeetoista kuin myös vääristä voidelluista. Samoin lähes kaikki kirjeet on kirjoitettu jotain väärää opetusta oikaisemaan. Nämä asiat kuuluvat aikaan ennen Jeesuksen toista tulemista. Aivan samoin kuin erilaiset sodat, maanjäristykset ymv.
Kuitenkin kaiken tämän keskellä voimme uskovina olla luottavaisesti Jumalan hellässä huomassa, koska Hän on laittanut meihin sinettinsä ja näin Hän tunnistaa meidät omakseen. Siihen voimme huoleti turvautua, vaikka maailmassa myrskyäisi.
Tunnisteet: Jerusalem, Jooel, Jumala, pakkosiirtolaisuus, toivo
0 kommenttia:
Lähetä kommentti
Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]
<< Etusivu