torstai 26. syyskuuta 2019

Jooe 4:2-3l: Onko toivoa?


Ihmiset, Mies, Nainen

Pitkästä aikaa jaksan istahtaa ja kirjoittaa. Koska en ole koulutukseltani teologi, kirjoitan siis sitä, mitä tämä seuraava teksti puhuu minulle. Tästä jää paljon pois sellaista asiaa, joka ehkä pitäisi tuoda esille, mutta voimani eivät riitä niin syvällisiin tutkimuksiin, että saisin sen tähän kirjoitettua. Siksipä annan tekstin puhua minulle hyvin paljon siitä, mitä se kertoo tästä ajasta, jota me juuri nyt elämme tai tulemme elämään. Siispä käymme Jooel 4:2-3 jakeiden pariin.

2. minä kokoan kaikki kansat ja vien ne alas Joosafatin laaksoon. Siellä minä käyn oikeutta niitä vastaan kansani ja perintöosani Israelin tähden, koska ne ovat hajottaneet kansani kansojen sekaan, jakaneet minun maani
3. ja heittäneet kansastani arpaa. Ne ovat antaneet pojan maksuksi portosta ja myyneet tytön viinistä, jonka ovat juoneet.

Jumala kutsuu usein kansoja tuomiolle Vanhassa testamentissa. Näin esimerkiksi Sefanja kertoo:

Sef. 3:8. Sen tähden odottakaa minua, sanoo Herra, odottakaa sitä päivää, jona minä nousen saaliille. Minä olen päättänyt koota kansat, tuoda yhteen valtakunnat, vuodattaakseni niiden päälle suuttumukseni, kaiken vihani hehkun. Minun kiivauteni tuli kuluttaa koko maan

Jumala on oikeuden Jumala, joka antaa tuomionsa kohdata niitä, jotka ovat sen ansainneet, mutta armahtaa ne, jotka ovat Häneen turvanneet Jeesuksessa Kristuksessa. Meille, jotka on kyllästetty Jumalan rakkaudella, joka kuvataan maalliseksi rakkaudeksi, tämä on vaikea ymmärtää. Se on antanut meille kuvan Jumalasta, joka tekee vain kivoja asioita, siis kivoja meidän mielestämme. Olemme unohtaneet, että Jumala myös tuomitsee synnin, teki sitä yksilö ihminen tai kansakunta. Se antaa meille myös toivon, että paha saa palkkansa viimeistään silloin, kun Jumala tuomitsee viimeisen kerran tämän maaplaneetan ihmisineen. Olet joko syyllinen tai syytön, riippuen siitä, kuinka olet valinnut täällä eläessäsi. Oletko ottanut vastaan Jeesuksen Kristuksen sovitustyön ja siten saanut anteeksi syntisi sekä saanut yllesi lahjavanhurskauden vai oletko ylpeydessä torjunut tämän ilmaisen lahjan.

Jumala kokoaa kansat alas Joosafatin laaksoon käydäkseen oikeutta kansoja vastaan. Hän kertoo myös syyt oikeudenkäyntiin. Hän tekee sen Hänen oman kansansa ja perintöosansa Israelin tähden. Israelin Jumala oli kasvattanut omaksi kansakseen. Kaikki alkoi Aabrahamista, yhdestä miehestä, josta myös me kristityt olemme lähtöisin uskon kautta. Olemme siis Aabrahamin lapsia ja Aabraham on meidän isämme niin kuin hän on israelilaisten isä. Tästä kansasta piti tulla kaikkien kansojen pappiskansa, mutta israelilaiset eivät onnistuneet siinä. He sortuivat palvelemaan epäjumalia. Jumala oli käskenyt hävittää epäjumalan patsaat ja muut vastaavat, mutta sitä ohjetta ei täydellisesti ollut noudatettu, joten pikkuhiljaa kansa alkoi palvella näitä epäjumalia. Lopulta ne valloittivat Temppelin. 2 Aikairja kertoo siitä meille seuraavasti.

2 Aik. 33:15. Hän poisti Herran temppelistä vieraat jumalat ja kuvapatsaan sekä kaikki alttarit, jotka hän oli rakennuttanut Herran temppelin vuorelle ja Jerusalemiin, ja heitätti ne kaupungin ulkopuolelle.

En voi olla ajattelematta, että tätä samaa tehdään myös suomalaisissa seurakunnissa, hiukan eri tavalla. Meillä on kristillistä joogaa, meditaatioita, kuten buddhalainen maindfullnes ynm. ja me kuvittelemme, että pystymme ottamaan muista uskonnoista uusia tapoja palvella Jumalaa. Puhumattakaan niistä, jotka sanovat ryöstävänsä Saatanalta tai New Age:stä takaisin asioita. Sama soppa, vaikka hiukan eri ainekset. Kun israelilaiset toivat epäjumalien patsaita ja alttarin Temppeliin sekä palvoivat temppelissä taivaankappaleita, Jumalan Henki poistui Temppelin kaikkein pyhimmästä ja eikä enää palannut sinne. Nyt Pyhä Henki asuu Temppelissä, jota ei ole rakennettu käsin, vaan Jeesuksessa Kristuksessa. Me, jotka uskomme Jeesukseen Kristukseen, olemme tuo uusi Temppeli, jossa Pyhä Henki asuu. Hän asuu sinussa, jos olet ottanut uskon lahjan vastaan. Pyhä Henki ei asu eikä tule enää asumaan käsin rakennetussa temppelissä, vaikka sellaista temppeliä Israeliin suunnitellaan. Tämä temppeli tulee olemaan jonkun muun hengen vallassa.

Kuitenkin, kaikesta huolimatta, Jumala rakastaa kansaansa. Koska Hän rakastaa, Hän myös kurittaa. Siksi kansa joutui pakkosiirtolaisuuteen, mutta palasi sieltä, kun Jumalan säätämä aika oli ohi ja kansa kääntyi Jumalan puoleen. En tiedä, mutta ajattelen niin, että tässä kuvataan niiden kansojen toimintatapaa, jolla ne kohtelivat israelilaisia ja juutalaisia. Silloisessa sodankäynnissä oli normaalia heittää arpaa voitetun maan kansalaisista, jotta tiedettiin kuka sai ja kuinka monta. Myös valloitetusta maasta heitettiin arpaa. Vaikka Jumala käytti israelin viholliskansoja tuomionsa välikappaleena israelia vastaan, niiden toimintatapa oli ollut liian raju, joten tuomio kohtasi vuorostaan nyt näitä kansoja.

Muistatko kenen vaatteista heitettiin arpaa? Jeesuksen! Saatana luuli saaneensa voiton, mutta sai myöhemmin huomata, että ilo muuttui murheeksi. Jeesus voitti kuoleman ja tuonelan avaimet. Saatana joukkoineen oli voitettu.

Israelilaisia oli myyty myös orjiksi. Maksu tapahtui luonnossa, niin sanotusti. Pojan sai orjakseen, kun antoi porton myyjälle yhdeksi yöksi. Tytöstä taas lasillinen viiniä myyjälle, joka joi sen välittömästi. Itselleni tulee kuva, että näitä orjia oli paljon, koska niiden hinta oli noin halpa. Vain sellaiset kävivät orjiksi, jotka olivat vielä riittävän nuoria. Vanhat ja pienet lapset tapettiin. Nahum kuvaa tarkasti, kuinka voittajat kohtelivat voitettuja.

Nah. 3:10. Mutta myös Noo-Ammon kulki pakkosiirtolaisuuteen vangiksi otettuna. Sen pienet lapset murskattiin kaikkien katujen kulmissa. Sen ylhäisistä miehistä heitettiin arpaa, kaikki sen ylimykset pantiin kahleisiin.

Armoa ei tunnettu niin kuin ei nykyäänkään. Ihminen ei ole tullut paremmaksi. Ihminen on luonnostaan paha ja pysyy pahana. Jos kansakunnalla ei ole yleistä oikeuslaitosta ja lakia, niin ihminen on ihmisen pahin vihollinen. Usein kuulee kuinka poliisi on sellainen ja tällainen tai oikeusjärjestelmä on ihan mätä. Voi olla, mutta huonokin oikeuslaitos on parempi kuin ei mitään. Samoin, jos sotilailla ei ole pelkoa, että he joutuisivat oikeuden eteen tekemistään ihmisloukkauksista, sotilaat tekisivät mitä karmeimpia asioita. No, taitavat tehdä siitä huolimatta. Puhumattakaan terroristeista. Heidän toimintansa on, ainakin minun mielestäni, täysin järjetöntä. Ja kuitenkin Jumala sallii sen. Miksi?

Tapahtumiin, ennen Jeesuksen toista tulemista, liittyy myös sodat eri muodoissaan. Näihin synnytystuskiin kuuluu monenlaisia asioita, kuten maanjäristyksiä ja erilaisia kulkutauteja, mutta myös vääriä kristuksia eli voideltuja ja vääriä profeettoja. Sanotaan, että tämä on seurakunnan seulomisen aikaa. Raamatussa todetaan, että Jumala haluaa selvittää, kuka uskoo Raamatun Totuuteen. Uskovia tullaan koettelemaan niin ulkoapäin vainoilla kuin sisältä päin harhaopeilla kuin myös maailmalla tapahtuvina myllerryksinä. Tämä voi ahdistaa monia, mutta meille on luvattu, että Jeesus on meidän kanssamme maailman loppuun asti. Emme ole yksin ja se lohduttaa ainakin minua.

Ajattelen, että Jumala koettelee meidän luottamusta Häneen sekä uskollisuutta Hänen Sanalle. Uskallanko tämän kaiken myllerryksen keskellä luottaa siihen, että ihan kaikki on Hänen käsissään? Uskallanko luottaa, että Hän ohjaa tätä maailmankaikkeutta oman tahtonsa mukaan? Uskallanko luottaa, että eräänä päivänä kohtaa tuomio niitä, jotka eivät ole tahtoneet luottaa Jumalan kaikkivoipaisuuteen, vaan ovat tukeutuneet ihmisviisauteen?

Yhtenä kauniina päivänä Jeesus saapuu pilvissä ja kaikki kansat näkevät Hänen tulonsa. Heille se on kauhistuksen päivä, mutta uskoville vapautuksen hetki. Tämä tietoisuus antaa meille toivoa kaiken tämän toivottomuuden keskellä. Jumalan käsiin on turvallista jäädä!




Tunnisteet: , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu