tiistai 8. lokakuuta 2019

22. Jooel 4:7-8: Ihmiset eivät tahdo


Peurungan kuntoutus on takana. Viikko vierähti nopeasti ja jäi ikävä ihania uusia kavereita. Onneksi yhteydenpito jatkuu WhatsAppin kautta. Nyt olen sen verran voimaantunut, että jaksan istua koneen ääreen ja kirjoittamaan. Haluan taas tuoda tekstiä myös tähän päivään ja nyt meille uskoville, jotka elämme tässä kiireisessä maailmassa. Joten lähdetään tekstiin.

Juudaan kansa oli myyty orjiksi kaukaisiin maihin. Voin vain kuvitella millainen tuska heillä on ollut. Omaan kostoon ei ollut mahdollisuutta, joten uskon heidän odottavan Jumalan kostoa. Mutta kostaisiko Jumala, kun kansa oli ollut tottelematon Hänelle? Kyllä, Jumala ei ollut täysin hylännyt kansaansa. Jumala kostaisi vihollisille samalla mitalla, kuin he olivat toimineet Jumalan kansaa kohtaan.

Jooel 4:7. Katso, minä herätän heidät liikkeelle sieltä, minne te olette heidät myyneet, ja käännän tekonne teitä itseänne vastaan.
8. Minä myyn teidän poikianne ja tyttäriänne Juudan poikien käsiin, ja nämä myyvät heidät sabalaisille, kaukaiselle kansalle. Näin on Herra puhunut.

Lukiessani tätä teksti kohtaa, mieleeni nousi elävästi eräs tapahtuma vuosien takaa. Silloin eräs työkaverini kertoi naapurista, joka käyttäytyi heitä kohtaan ilkeästi. Ja yllättäen kysyi minulta:”Saavatkohan he koskaan rangaistusta?” Sanoin, että saavat ja hän tyytyi vastaukseeni. Olen sitä mieltä, että tämä naapuri saa rangaistuksen joko täällä maan päällä tai viimeistään viimeisellä tuomiolla. Lähetin hiljaisen rukouksen, että he kohtaisivat oman ilkeän käytöksen rangaistuksen täällä maan päällä ja siten Jumala voisi vetää heitä Jeesuksen luokse. En tiedä, mitä heille kuuluu, mutta Jumala tietää.

Mitä Jumala aikoo siis tehdä? Hän aikoo herättää kansansa. Kuinka usein Jumala joutuu herättämään minua tai sinua? On niin helppo nukahtaa hengellisesti tämän kiireisen elämän keskellä. Samalla, kun Jumala herättää, Hän myös kutsuu meitä luokseen. Niin Hän toimi oman kansansa suhteen. Kansa lähtee liikkeelle, kun Jumala herättää sen. Samoin käy meille, kun Jumala herättää meidät, me uudistumme uskossamme ja ensirakkaus Jeesukseen palaa takaisin.

Kansa tulee palaamaan takaisin omaan maahan, koska se on Jumalan tahto. Me usein unohdamme, että kaikki on Jumalan hallinnassa. Silloinkin, kun elämä näyttää meille nurjan puolensa. Usein kuulee syytettävän Jumalaa kaikesta epämiellyttävästä omassa elämässä. Tavallaan se on Jumalan “syy”, mutta tähän syyhyn Jumalalla on aina syynsä. Jumala pyrkii vetämään meitä Jeesuksen luokse, jotta me saisimme syntimme anteeksi tehden parannusta omista pahoista teoista. Ilmestyskirjassa kerrotaan monista asioista, joilla Jumala pyrkii ihmisiä vetämään Jeesuksen luokse, mutta he eivät tahdo.

Ilm.9:20. Jäljelle jääneet ihmiset, ne jotka eivät saaneet surmaansa näissä vitsauksissa, eivät kuitenkaan tehneet parannusta kättensä teoista, niin että olisivat lakanneet palvomasta riivaajia ja kultaisia, hopeisia, kuparisia, kivisiä ja puisia epäjumalia, jotka eivät voi nähdä, eivät kuulla eivätkä kävellä.
21. He eivät tehneet parannusta murhistaan eivätkä noituuksistaan, eivät haureudestaan eivätkä varkauksistaan.

Me saatamme ajatella, että meillä ei ole konkreettisia käsin tehtyjä epäjumalan kuvia, mutta kuinka usein näkee Buddhan patsaita mitä erilaisimmissa paikoissa? Monikaan ei ajattele, että kyseessä on epäjumalan kuva. Kristillisissä piireissä näkee jopa noitarumpua rummutettavan. Noitarumpu ei muutu kristilliseksi, koska sen alkuperä on riivaajien palvonnassa. Tähän listaan voisi lisätä koruja, joiden alkuperä on luonnonuskonnoissa eli riivaajien palvonnassa.

Johannes ikään kuin alleviivaa ihmisten toimintaa ja kertaa asiaa uudelleen. Se mitä Johannes kertoo, voimme lukea lehdistä ja kuulla uutisista, siis kuinka ihmiset murhaavat, elävät haureellisesti ja varastavat! Aivan tätä päivää. Noituus liittyy myös tähän päivään joko ihan konkreettisesti tai ahneuden syntinä. Ja ihmiset eivät halua tehdä parannusta. Tätä pidetään ihan normaalina elämänä. Kristilliset arvot ovat olleet Suomen lainsäädännön pohjalla, mutta kun ne romutetaan, laki muuttuu ihmisen viholliseksi hyväksymällä kristillisten arvojen vastaisia asioita. Pahinta on, että myös kristityt alkavat hyväksymään näitä vääristyneitä arvoja ja siten eksyvät pois Jumalan yhteydestä. Galattalaiskirjeessä Paavali opettaa meitä viisaasti!

Gal 6:7. Älkää eksykö! Jumala ei salli pilkata itseään. Mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää.

Asiayhteys kertoo siitä, kuinka emme saa aliarvioida opettajia, jotka opettavat meille Jumalan Sanaa. Mutta mielestäni tätä kohtaa voidaan soveltaa myös siihen, että palvellessamme epäjumalia ja toimiessamme vastoin lakia, me pilkkaamme Jumalaa. Pilkata sana on kreikaksi myktēridzō, joka voidaan kääntää seuraavasti:
'nyrpistää nenäänsä', pilkata; pass. antaa pilkata itseään (myktēr nenä). Minusta juuri edellä mainittu toiminta on samanlaista kuin nyrpistäisimme nenää Jumalalle!
Suurinta jumalanpilkkaa on, että pidämme itseämme viisaampana ja parempana kuin Jumala on. Nöyryys Jumalan edessä on joskus vaikeaa, joten rukoilkaamme sitä Jumalalta!

Jumala herättää kansansa ja sen seurauksena se lähtee liikkeelle kaukaisista maista kohti Jerusalemia ja omaa maataan. Samalla Jumala kääntää vihollisten tekemät teot heitä itseään vastaan. He saavat kokea saman minkä Jumalan oma kansa sai kokea. Itselleni tulee ristiriitainen olo, kun lukee näitä jakeita. Ehkä tässä on ymmärrettävä, että Jumala toimii parhaaksi näkemällään tavalla. Hän käytti pakanakansoja rangaistakseen omaa kansaa ja sitten Hän käyttää omaa kansaansa rangaistakseen pakanakansoja. Me usein unohdamme, että pakanakansojen epäjumalanpalvelus oli todella raakaa puuhaa. Eläinuhrien rinnalla oli myös ihmisuhreja. Haureellisuus oli myös yksi palvontameno. Puhumattakaan lapsiuhreista! Ei ihme, että pakanakansat olivat Jumalan vihan alla, kuten nykyään ovat he, jotka eivät ole suostuneet pelastettavaksi. Me unohdamme usein, että Uudessa Testamentissa kerrotaan Jumalan vihasta enemmän kuin Vanhassa testamentissa. Jos emme ole armon alla, olemme Jumalan vihan alla. Johannes kertoo siitä seuraavasti.

Joh. 3:36. Joka uskoo Poikaan, sillä on iankaikkinen elämä; mutta joka ei ole kuuliainen Pojalle, se ei ole elämää näkevä, vaan Jumalan viha pysyy hänen päällänsä."

Jumala antoi pakanakansoille mahdollisuuden kääntyä Hänen puoleensa ja antoi paljon aikaa kääntyä pois epäjumalanpalveluksesta. Samoin Hän antaa tänäänkin aikaa ihmisille kääntyä pois pahuudesta ja parannuksen kautta Jeesuksen ristin eteen saadakseen syntinsä anteeksi. Mutta ihmiset eivät tahdo!

Aivan lopuksi on sanat:  Näin on Herra puhunut. Nämä profeetalliset sanat vahvistavat sen, mitä aiemmin on kerrottu. Ne ovat Jumalan puhetta ihmisille. Ne tulee ottaa vakavasti. Vaikka kyseiset tapahtumat eivät koske meitä, ne ovat kuitenkin meille opetukseksi siitä, kuinka Jumala toimii. Hänen vihansa ja rakkautensa toimii yhtäaikaa. Jumala vihaa syntiä, mutta rakastaa syntistä, joka Jeesuksen ristintyöhön vedoten pelastuu!





Tunnisteet: , , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu